23.04.2025
Во Валандовскиот крај се развива нова туристичка гастрономска приказна
Во Валандовскиот крај се развива нова туристичка гастрономска приказна
Кајак.мк секогаш истражува онаку каде што недостасува! Ние во Кајак.мк настојуваме да ги промовираме оние предели во Македонија кои не се туристички атрактивни и секако да ви докажеме дека и таму има уникатни атракции кои можете да ги доживеете.
Денеска ве водиме во срцето на валандовскиот регион, поточно во село Пирава, каде климата е медитеранска, а почвата плодна за создавање гастрономски ремек дела.
Такви ремек дела во моментов создава Александар Аврамовски, човекот кој љубовта кон маслинката го поттикнала да засади над 800 дрвца маслинка, а денешниот родот да го претвара во митолошка течност која го носи епитетот како прво македонско бутик ладно цедено маслиново масло.
Александар нѐ пречека во својите производстени погони во Пирава, кои погони ќе бидат отворени за индивидуални посетители од средината на октомври, кога, како што вели тој, ќе ги добие новите залихи на маслиново масло.
ОД ИДЕЈА ДО ЗАНАЕТ
Сѐ започнало во 2008 година, како семејна визија која полека, но сигурно, прерасна во вистинско земјоделско богатство, вели Александар. Денеска на повеќе од 20.000 квадратни метри маслинова градина растат повеќе од 800 маслинови дрвца од сортата Chalkidiki, Ascollana и Picual. Ништо овде не е оставено на случајност: секој лист, секој плод и секој чекор од производството се раководат со страст, знаење и внимание кон деталите.
Семејството Аврамовски има инвестирано во современа
технологија и складишта, а во 2024 е набавен врвен млин за ладно цедење кој го
поставува стандардот високо – според најстрогите светски критериуми.
Александар вели дека секоја маслинка се бере рачно, а преработката започнува најдоцна 4 часа по бербата, при строго контролирана температура од 24°C што е магична формула за задржување на нутритивните вредности и природниот вкус.
МАСЛИНОВО МАСЛО СО ДУША
Маслото не само што е 100% произведено од сопствени маслинки, туку секоја капка зборува за Македонија – за нејзината почва, нејзиниот дух и нејзините луѓе. Со ниска киселост, богато со антиоксиданти, со боја како злато и вкус кој потсетува на свежо покосена трева и штотуку набрани маслинки – ова масло не е само производ, туку доживување за сите сетила.
Тимот на Кајак.мк ја додава оваа уникатна Olive Garden приказна во категоријата на
гастрономски предлози, а како шти и ви споменавме на есен ќе бидат официјално
отворени вратите за индивидуални посетители кои ќе може да прошетат низ
маслиновата плантажа, да се запознаат со процесот на производство и да го осетат
вкусот на валандовскиот крај.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе

Апартмани во Преспа какви што ни требаа на секој од нас
Сместувањето се наоѓа во село Штрбово, што ви дава до можност да ги истражите и соседните села Љубојно, Брајчино, како и крајбрежјето на Преспанско езеро.

Дали знаете дека во Македонија се организираат Fly Fishing Тури?
Тимот на Кајак.мк е среќен што ваквите Fly Fishing Тури ги додава во својата база на туристички атракции, па не би сакале да слушнеме да речете дека во Македонија нема нови и уникатни атракции на кои можете да уживате.

Започнуваме со организирање на Рафтинг по Вардар или Црна Река
Рафтинг по Вардар и Рафтинг на Црна Река. Резервирајте авантура за цел тим.

Дали сте слушнале за ФИКА настаните кои се организираат во Скопје?
Идејата зад ФИКА е едноставна, но значајна: да се понуди креативно искуство во кое секој учесник може слободно да избере активност што му носи радост и внатрешен мир. Сликање со пастел и акварел, моделирање со самостврднувачка глина.

На Скопска Црна Гора отворен тренинг центар во природа
Центарот има затворен внатрешен дел со капацитет до 25 лица, како и надворешен простор до 40 учесници.

Во Валандовскиот крај се развива нова туристичка гастрономска приказна
Денеска ве водиме во срцето на валандовскиот регион, поточно во село Пирава, каде климата е медитеранска, а почвата плодна за создавање гастрономски ремек дела.