Кулинарско патување низ Македонија
Вкусовите на Македонија: 4-дневна гастрономска авантура. Турата може да се резервира само за поголеми групи. Испратете ни барање за резервација и ќе добиете конкретна персонализирана понуда.
Вклучено во цена:
- Практични кулинарски работилници со локални готвачи
 - Сите потребни состојки и материјали за подготовка на јадењата
 - Посета на локални пазари, етно куќи и винарија
 - Дегустации на јадења и вина подготвени од вас и локалните експерти
 - Водич/лиценциран локален водич за секој ден
 - Културни и туристички активности (разгледување на Скопје, Охрид, Битола, Мариово и Тиквеш)
 - Патување со удобен превоз помеѓу градовите
 - Трансфер
 - Хотелско сместување
 
Не е вклучено во цена:
- Лични трошоци
 - Дополнителни активности
 
Доживејте ја Македонија преку нејзините вкусови! Оваа 4-дневна гастрономска тура ве води низ традиционалната кујна, локалните пазари и винариите, каде што ќе учите, вкусите и ќе готвите со искусни локални готвачи. Од магичните улици на Скопје, преку мирните брегови на Охридското Езеро, до селските куќи во Мариово и винариите во Тиквеш, секој ден е ново откритие и авантура за вашите сетила.
Ден 1: Скопје – Добредојде и традиционални македонски вкусови
- 
Утро: Пристигнување во Скопје и сместување во локален хотел.
 - 
До пладне: Посета на Старата чаршија, разгледување на пазари, зачини и локални производи.
 - 
Попладне: Кулинарска работилница – подготовка на тавче гравче, ајвар и традиционални салати.
 - 
Вечер: Вечера со јадењата што сами ги подготвивте.
 
Ден 2: Охрид – Кулинарско искуство покрај езерото
- 
Утро: Патување кон Охрид (3-4 часа), со можни постојки на патот за разгледување.
 - 
До пладне: Разгледување на Стариот град на Охрид и Охридското Езеро.
 - 
Попладне: Практична кулинарска работилница во локален гостински дом – подготовка на рибни јадења, комати (сирење во тесто) и баклава.
 - 
Вечер: Вечера покрај езерото со вашите кулинарски творби.
 
Ден 3: Битола и Мариово – Селски вкусови
- 
Утро: Патување кон Битола, разгледување на Хераклеа Линкестис и локалниот пазар.
 - 
Попладне: Посета на етно куќа во Мариово за кулинарска работилница – подготовка на мешани месни јадења, домашен леб и локални сирења.
 - 
Вечер: Вечера и приказни за кулинарските традиции на Мариово.
 
Ден 4: Винарска област – Кулинарски уживања и вино
- 
Утро: Посета на винарнија за турнеја и дегустација.
 - 
Попладне: Кулинарска работилница – подготовка на јадења кои се комбинираат со вино, локални салати, печено месо и десерти.
 - 
Вечер: Дегустација на вина и завршна вечера. Враќање во Скопје или продолжување на патувањето.
 
ЛОКАЦИЈА