13.11.2024

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Тимот на Кајак.мк ќе го започне четивото со реченицата: Македонија има многу од храна за која мал процент од населението слушнало.

Целта од постоењето на платформата на Кајак.мк е да ве запознае со сите локални херои кои создаваат мали нешта од огромно значење за развојот на туризмот во Македонија, баш онаков како што треба да биде.

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.

Жената која својот живот го посветува во зачувувањето и негувањето на традиционалниот начин на одгледување и производство на домашен македонски пипер е Даниела Мандровска.

Дали можеби и вие познавате некој ваш близок кој произведува локална храна? Доколку ДА, тогаш контактирајте веднаш со Кајак.мк за да направиме добра промоција. Промоциите за локалците се целосно бесплатно. Кликнете ОВДЕ.


Даниела живее во село Буково во самото подножје на Пелистер. Таа е сопруга, мајка на две ќерки и производител на буковска пипер- зачин кој полека го освојува светот.


Даниела вели дека со производството на буковска пипер се занимава долги години, тоа за неа е семејно наследство кое се произведувало во нејзиното семејство многу години, а во ниту еден наврат не помислила да ја прекине оваа традиција, туку напротив, со гордост да ја продолжи.


Приказната за буковка-пипер се испишува на 750 метри надморска височина во атарот на село Буково, каде таа заедно со својата фамилија одгледуваат пиперки од посебно природно буковско семе, кое семе е автентично и успева само во Буково. Во одгледувањето на пиперката, Даниела вели дека не користат никакви машини и дека обработката е рачна, бавна и природна со посебни алатки.

Од истите тие природни пиперки, произведуваат Буковска толчена пипер- лута и обична, буковски црвен пипер, а овде е и буковското нане.


За секој уникатен вкус потребно е време и трпение, Даниела вели дека процесот од нива до трпеза трае скоро половина година.

Започнуват со пролетното садење во леи, потоа мајско расадување на израснатите растенија во нивите. Одгледувањето е клучниот сегмент на кој мора да се посвети многу љубов и внимание, пиперките бараат постојано обработување на почвата, наводнување, како и контрола. Бербата започнува со првата црвена пиперка во месец август.


Откако ќе се оберат пиперките, следува нивно нижење и отпочнување на процесот на сушење на отворено се додека е уште топло. Со надоаѓањето на есенските дождови, полуисушените пиперки се пренесуваат во мали затоплени простории во кои има мала печка што достигува температура и до 80 степени. Ваквите простории се нарекуваат сушарници и се последната фаза од сушењето на пиперките, за потоа истите тие да се „грушат“ и да се истолчат во дрвено кутле со ќускија, вели Даниела.

Ваквите уникатни производи кои ги произведува Даниела може да се нарачат дирекно на телефонскиот број, а наскоро ќе бидар достани и во бакалницата на Кајак.мк
+38976984016

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Вкусови од Македонија: автентично гастрономско патување

Доживејте ги автентичните вкусови на Македонија преку нејзината богата гастрономска традиција. Откријте локална храна, културни приказни и незаборавни искуства.

Како да се одржи автентичноста и квалитетот кога туристите се повеќе доаѓаат

Откријте како Македонија може да го задржи својот автентичен дух и квалитет во време кога бројот на туристи расте секој ден.

Живот на село во Македонија: Мир, природа и автентично искуство

Откријте зошто животот на село нуди мир, чист воздух, здрава храна и блиска заедница. Селото е идеално место за здрав и исполнет живот.

Село или град: каде младите во Македонија го гледаат својот живот?

Село или град – каде младите во Македонија го гледаат својот живот? Анализа на последните пет години, мотиви, трендови и избори на младите, со поглед на урбаната динамика и руралната иднина.

Засадивме 1700 дрвца: За секоја онлајн резервација извршена преку Кајак.мк во изминатиот период

За секоја онлајн резервација и уплта преку Кајак.мк вие донирате по едно дрвце за пошумување во Македонија. Тимот на Кајак.мк на 01.11 засади нови 1700 дрвца во Македонија за најновите 1700 онлајн резервации извршени преку Кајак.мк во изминатиот период.

10 идеи за поинаков викенд во Македонија: активности што прават разлика

10 идеи за поинаков викенд во Македонија. Викенд активности, волонтирање, екологија и добри дела што создаваат позитивна промена во заедницата. Инспирирајте се и направете нешто убаво овој викенд.